POLITICĂ PUBLICĂ PRIVIND DEZVOLTAREA ECONOMIEI SOCIALE
- Admin_CasaRica
- 10 nov. 2023
- 2 min de citit
Proiectul „SocialHUB – Șansă și provocare” se concentrează pe dezvoltarea economiei sociale în România, abordând provocările și șansele din acest sector. Documentul elaborat actiunii de diseminare, subliniază importanța anului 2020 ca moment crucial pentru România, în contextul preluării președinției la Comisia Europeană și identificarea problemelor persistente de sărăcie și excluziune socială. Se remarcă necesitatea accelerării eforturilor pentru implementarea politicilor de incluziune socială activă, în special în contextul crizei financiare, economice și sociale actuale.

Economia Socială - un mega puzzle ce trebuie rezolvat de societate, în viitorul apropiat!
PREZENTAREA RAPORTULUI privind DEZVOLTAREA ECONOMIEI SOCIALE
Documentul este elaborat la finalul reuniunii de diseminare si transferabilitate din cadrul proiectului „SocialHUB – Șansă și provocare”, CF nr. POCU/449/4/16/128548 și vizează propuneri de sprijin pentru dezvoltarea mediului de afaceri si propuneri de sprijin a antreprenorilor sociali.
Economia socială este definită ca un angajament voluntar și responsabil, care oferă o viziune asupra rolului individului în societate și promovează relații sociale solide. Aceasta a câștigat recunoaștere datorită potențialului său economic și social, inclusiv în incluziunea grupurilor defavorizate. Se subliniază nevoia de politici de sprijin pentru inițiativele inovatoare locale, promovarea întreprinderilor sociale și dezvoltarea unui cadru favorabil.
Proiectul identifică principalele obstacole în dezvoltarea economiei sociale în România, cum ar fi susținerea limitată din partea autorităților publice și lipsa conștientizării publice și a actorilor relevanți. Se evidențiază importanța dialogului social și a implicării societății civile și partenerilor sociali în reformele economice, cu accent pe dezvoltarea resurselor umane și investițiile în capital social.
Documentul propune crearea de noi entități de economie socială pentru a oferi locuri de muncă persoanelor defavorizate, subliniind rolul acestui sector în integrarea pe piața muncii a grupurilor vulnerabile. Se remarcă nevoia de a trece de la asistența socială pasivă la suport activ în procesul de incluziune socială.
Propunerile proiectului includ investiții în rețeaua de întreprinderi sociale, suport și consiliere pentru obținerea acreditărilor necesare, dezvoltarea pieței de desfacere pentru produsele și serviciile întreprinderilor sociale, și formarea unui corp de antreprenori sociali profesioniști. Se subliniază necesitatea de adaptare a legislației și a politicii de promovare a economiei sociale, precum și dezvoltarea unei strategii naționale de informare și promovare a sectorului.
CONCLUZIE
În concluzie, proiectul „SocialHUB” subliniază necesitatea ca economia socială să fie în centrul politicii publice, menținându-și autonomia și valorile, pentru a valoriza potențialul acestui sector în asigurarea locurilor de muncă, democratizarea societății și promovarea coeziunii sociale.
DESCARCĂ RAPORT
Descarcă din link-ul de mai jos, Raport sesiune de diseminare si transferabilitate-doc de politica publica, așa cum a fost elaborat de catre participanți:
Comments